pátek 13. října 2017

Novinky v mé knihovně # 6

Po delší době opět přináším článek s novinkami. Sice se jedná o knihy, které by měly udělat radost k Vánocům dceři, neteři a synovci, takže nerozšíří přímo moji knihovnu, ale i tak zůstanu u tohoto názvu článku.

Pokud se tedy chcete nechat inspirovat, co byste svým ratolestem nebo jiným malým dětem v rodině mohli koupit pod stromeček, pojďte se se mnou podívat do tohoto balíčku z Megaknih.


Čekalo v něm šest dětských knih z produkce nakladatelství Portál.


Pojďme si je v krátkosti představit.





Vílí býlí - Tajemství kouzelného herbáře

Radomír Socha


Anotace:

Když holčička Janinka objeví na půdě babiččiny chaloupky starodávný ilustrovaný herbář, začnou se dít podivné věci. Herbář je totiž kouzelný a ukrývá v sobě neuvěřitelná překvapení. S pomocí víl se holčička dostane do čarovné říše víl a skřítků, kde zažije neobyčejná dobrodružství a pozná mnohá tajemství týkající se léčivých rostlin. Na konci každé z deseti krátkých kapitol jsou pro děti připraveny cvičné otázky, aby si připomněly zajímavosti a poznatky, které se v příběhu dozvěděly.





Zákeřné keře

Daniela Krolupperová


Anotace:

Cílem knížky je formou jednoduchého pohádkového příběhu seznámit děti s nejběžnějšími jedovatými rostlinami v jejich okolí. Malá víla Vincencie je zakleta zlým čarodějem Rulíkem Zlomocným. Kouzlo může zlomit pouze ten, kdo rozpozná všechny rostliny použité v čarovném věnci, pomocí kterého Rulík Vincencii zaklel. Usušené listy a bobule z věnce se musí vrátit keři, ze kterého pocházejí. Ostatní víly nakonec postupně všechny keře najdou, úkol splní a Vincencie šťastně vyvázne ze spárů zlého čaroděje. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.





Rybí sliby

Daniela Krolupperová


Anotace:

Pohádkový příběh vypráví o mořské panence, kterou bídný černokněžník Mořemor zlým kouzlem odnese daleko od rodného moře až k prameni horského potůčku. Panenku čeká strastiplná cesta domů. Naštěstí jí pomohou dobří tvorové, kteří žijí ve vodě a kolem ní. Děti se při čtení nenásilnou formou seznámí s nejběžnějšími živočichy i rostlinami v okolí vodních toků a moře, a zároveň také s koloběhem vody (horský pramínek vytvoří potok, který se vlévá do říčky, říčka do řeky a řeka do moře). Za každou kapitolou následuje několik jednoduchých otázek, aby si děti upevnily v paměti nabyté znalosti. Knížka je určena předškolákům a dětem mladšího školního věku.





Jde sem lesem

Daniela Krolupperová


Anotace:

Cesta lesem se stala pro malého chlapce Toníka napínavým dobrodružstvím a přinesla mu také seznámení s některými léčivými rostlinami. Chlapec tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Čtenář sleduje Toníkovo napínavé dobrodružství s panenkami z květin a skřítky, kteří se mu snaží pomoci najít cestu z tajemného hvozdu. Děti se při četbě seznámí s některými léčivými rostlinami, pochopí, že každá rostlina má na světě své místo, a poznají také, že řada rostlin může být pro lidi užitečná. Aby si získané poznatky upevnily, mohou si společně s rodiči zodpovědět otázky na konci každé kapitoly. V poznávání rostlin dětem pomáhají názorné ilustrace.
Kniha je určena dětem mladšího školního věku, k předčítání i předškolákům, jejich rodičům a učitelkám mateřských škol.




Jistě jste si všimli nádherných ilustrací na obálkách knih. Všechny tyto knihy ilustrovala Eva Chupíková.




A u nakladatelství Portál ještě zůstaneme. Před nedávnem se mi podařilo na jejich facebookových stránkách vyhrát v soutěži záložky. Úkolem bylo co nejpřesněji odhadnout váhu krabic se záložkami, můj tip byl druhý nejbližší, a tak mi přišly tyto krásné záložky.


A jelikož ke mně byly v nakladatelství Portál štědří a od každé záložky mi poslali několik exemplářů, můžu vám slíbit, že až budu dělat narozeninovou soutěž blogu, nebudou odměnou pouze knihy, ale i tyhle krásné záložky.



Doufám, že jsem vám dala inspiraci na vánoční dárky a nalákala vás na možnou odměnu, kterou budete moci vyhrát k prvním narozeninám blogu.

Hezký den.

1 komentář:

  1. Gratulace :-) Vílí býlí jsem recenzovala pro Portál a je to kouzelná kniha.

    OdpovědětVymazat