úterý 16. ledna 2018

Život je plný náhod (recenze knihy Sestup - Tim Johnston)

Sestup, autor Tim Johnston, vydalo nakladatelství Mystery Press, Praha 2017, 432 stran

„Probudil se za úsvitu. Oknem pronikalo do pokoje nejčasnější, nejslabší světlo nového dne. Seděl na kraji postele a zíral ven s rukama na kolenou, zatímco se do něj kus po kuse vracel život. Nakonec jako vždycky, zbýval ten poslední chybějící kousek - jeho milovaná holčička.“

Sestup je prvním románem pro dospělé autora Tima Johnstona a je to opravdu zdařilý thriller a vůbec mě nepřekvapuje, že se stal New York Times bestsellerem a slaví úspěchy i v dalších zemích.

Má to být poslední rodinná dovolená před tím, než osmnáctiletá Caitlin nastoupí na sportovní vysokou školu. Je totiž skvělou běžkyní. Na střední škole vyhrála spousty závodů, a tak ani na vysoké škole nechce zůstat pozadu. Jenže její touha po pohybu se jí stane osudnou. Spolu se svým o tři roky mladším bratrem Saenem vyběhne ráno do neznámých hor, on jede na kole, ona běží. Nešťastnou náhodou dojde ke kolizi, kdy je její bratr zraněn. Jsou v horách, bez signálu a jedinou možností, jak ho zachránit, je vydat se dolu pro pomoc. Caitlin netuší, že toto rozhodnutí bude pro ni osudné a změní životy hned několika lidí. Seana najdou, ale Caitlin zmizela. Rozjede se pátrání. Najdou Caitlin? Je ještě šance, že je na živu? Její rodina nepřestává ani po letech věřit. Pojďte si přečíst tento napínavý thriller, v němž o životě několika lidí rozhodla nešťastná náhoda.

Manželství Courtlandových prochází krizí, zmizení Caitlin rodinu opět stmelí, alespoň na chvíli, ale s prodlužující se dobou pátrání si neúspěch vybírá svou daň. Matka Caitlin Angela se psychicky sesype a není se čemu divit. Vždyť už rok pátrají a bez jediné stopy. Otec Grant nakonec zůstává v blízkosti hor, kde se Caitlin ztratila. Sean se vydává na cestu napříč Spojenými státy. Každý se s tragédií snaží vyrovnat po svém.

„Život je plný náhod, říkal si při pohledu na projíždějící cizince. Takových zvláštních a bezvýznamných křižovatek - může to být tenhle muž nebo třeba tenhle. Hledal obyčejného muže v konkrétním typu auta; auta, jež vypovídalo o životě v horách, auta, na němž se podepsalo drkotání po zablácených neudržovaných cestách a hluboce vyjezděných stezkách. Jakmile by ho spatřil...“

V románu vystupují další postavy, které vás zaujmou. Ochotný šerif Joe a jeho nevyvedený bratr Bill, který se vrátil domů z vězení a dělá svému starému otci jen problémy. Jakkoliv vám bude Bill nesympatický, věřte mi, že na konci vás svým chováním dostane, a možná vám i ukápne slza.

V knize se v krátkých kapitolách střídají vzpomínky s přítomností a autor sleduje osudy všech postav. Nechává nás nahlédnout i do osudu Caitlin a přenáší na nás její pocity. V poslední čtvrtině kniha nabere rychlý obrat a spád. Pak už jen budete rychle obracet stránky, abyste se dostali na konec.

Kniha je velmi čtivá, autor nás pomocí krátkých vhledů seznamuje s postavami a jejich minulostí. Postupně si skládáte celý příběh. A stejně jako Grant nepřestáváte věřit, že svoji dceru najde.

„I když to všichni ostatní vzdají, rozejdou se domů a pokračujou ve svých životech, on stále věří, protože bez důkazů jeho víru nic nezabije.“

Příběh nás utvrdí v tom, že za neštěstím stojí většinou náhodné události. Stačí když se v nepravou dobu ocitnete na nepravém místě a váš život je rázem naruby a změní se i životy lidí kolem vás. Ale na druhou stranu se přesvědčíte, že náhody mohou i za to, že je někdo v pravou dobu na správném místě, má otevřenou mysl a dá si pět a pět dohromady a je ochoten riskovat, aby pomohl.

Co všechno je schopen člověk udělat, aby si zachránil život? Co je pro to schopen obětovat? To se dočtete v této knize a bude vám z toho běhat mráz po zádech.

Je to příběh o velké touze žít a přežít, o velké lásce k našim nejbližším, ale i o víře v boha, o velké lidské síle a odhodlání. Drsný, smutný a zároveň opravdový příběh, který by se klidně mohl stát.

„Nic z toho jsem nechápal, dokud mi nevzali dceru,“ pokračoval Grant. „Nikdy jsem se na Boha neobracel, ani jsem ho nikdy nežádal, aby dohlédl na moje děti. Věřil jsem, že ty strašné věci, které se ve světe každý den dějí, se mě a mojí rodině stát nemůžou. Zřejmě tak přemýšlí každý.“

Obálka knihy je zdánlivě jednoduchá, ale poutavá. Mně se tyto jednoduché obálky Mystery Pressu líbí. Kniha na nás možná na první dojem nekřičí kup si mě, ale rozhodně ji neminete bez povšimnutí. A věřte mi, tento román za přečtení opravdu stojí.

Doporučuji všem, kteří si rádi přečtou dobrý román, těm, co mají rádi napětí a uvěřitelné příběhy. Doporučuji mužům i ženám od šestnácti let.

Moje hodnocení je 99 %. A budu se moc těšit, jaký příběh si přichystá autor příště.

„Nyní jim už hory nepřipadaly zvláštní, možná snad jen tím, že už je neohromovaly, neděsily ani nevzrušovaly. Pouze jim každý den připomínaly to, co jim vzaly a co s nimi udělaly.“

Děkuji nakladatelství Mystery Press, že jsem si tento skvělý thriller o odvaze a touze žít mohla přečíst. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat