pondělí 30. ledna 2017

Oldřich z Chlumu vyšetřuje mordy i za hranicemi českých zemí, a to v Horních Uhrách (recenze knihy Nitranská brána smrti - Vlastimil Vondruška)

Nitranská brána smrti, autor Vlastimil Vondruška, vydalo nakladatelství Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno 2016

Již jednadvacátá kniha s královským prokurátorem Oldřichem z Chlumu z edice Hříšní lidé Království českého. Vynikající český spisovatel Vlastimil Vondruška tentokrát poslal Oldřicha z Chlumu společně s českým králem Přemyslem Otakarem II. a jeho vojskem na tažení do Horních Uher. Česká vojska obsadí Nitru, a co čert nechtěl, dojde k několika vraždám, které nemá objasnit nikdo jiný než zkušený český vyšetřovatel a dostane na to od krále tři dny. Kromě objasnění vražd má Oldřich z Chlumu najít zmizelý relikviář, o který má zájem český král. Naštěstí má k ruce své dva pomocníky, Diviše a Otu a nejen je. Jak si Oldřich z Chlumu poradí v neznámém prostředí?

Kniha je rozdělena do jednatřiceti kapitol. Dochází k prolínání několika paralelních příběhů, a to když se vyšetřovatelé rozdělují a pátrají každý po svém, aby se zas setkali a probrali, co zjistili. Pokud znáte Otu z předchozích knih, nepřekvapí vás, že i v Nitře žijí dívky, které mu dokážou poplést hlavu a zároveň pomoct při vyšetřování. Diviš také vyšetřuje po svém a přivede je tak na důležitou stopu. A nakonec je tu Oldřich z Chlumu, který ze svých hypotéz nakonec vybere tu správnou.

Slibuji vám, že se nudit nebudete, kniha je napínavá od začátku do konce.
Nevím, zda to je tím, že jsem četla všechny knihy z této edice nebo měl autor takový záměr, ale už asi ve třetině knihy jsem začala mít tušení, kdo za zmizením relikviáře stojí. To zvýšilo ještě napětí, které jsem při čtení knihy pociťovala a jaké potěšení jsem měla, že se moje podezření zčásti potvrdilo, to se mi ještě u žádné z knih této série nepodařilo.

Autor při popisu města i okolí využívá bohatosti českého jazyka. Popisy jsou výstižné a čtenář má pocit, že je přímým účastníkem děje.

O této knize se Vlastimil Vondruška zmínil v pořadu Všechnopárty. Když děj knihy chtěl zasadit do Nitry, řešil jeden problém, a to, že v Nitře ve 13. století ještě neexistovaly kamenné brány a přesto byl rozhodnut, že mrtvý bude viset na nitranské bráně. Historici nejspíš skřípou zuby, ale čtenáři, kteří netrpělivě čekají na nové případy Oldřicha z Chlumu, tento prohřešek proti historickým faktům autorovi prominou, protože tato kniha je opět napsaná bravurně a jedná se o historickou detektivku, nikoliv o literaturu faktu.

Spisovatel mě opět potěšil novou zápletkou a zasazením děje do cizího prostředí. Žádná z jeho knih není stejná.

Na závěr si nemohu odpustit jedno moudro, které „vyslovil“ panoš Ota:
„Štěstí bylo věcí pokory a rozumu. Chytrý člověk si uměl najít hezké věci i v obyčejném životě, který rozhodně nebyl vysněným rájem.“

Již nyní se těším, kam nás Vlastimil Vondruška pozve příště, věřím, že toto nebyl poslední výlet za hranice našeho území.

Román si právem zaslouží 100 %.

Žádné komentáře:

Okomentovat