úterý 22. srpna 2017

Před ženami se mějte na pozoru (recenze knihy Smrt budějovického hejtmana – Tomáš Sterneck)

Smrt budějovického hejtmana, autor Tomáš Sterneck, vydalo nakladatelství MOBA, Brno 2017, 335 stran

„Dobře známá, charakteristicky hranatá tvář Jana Aulnera z Birkenfelsu, který ležel na lůžku u okna a s výjimkou hlavy si hověl pod vlněnou přikrývkou, nebyla tváří spáče. Z jejích strnulých rysů a křečovitě sevřených úst bylo zřejmé, že se hejtman pěšího lidu Jeho Milosti císařské již neprobudí.“

Tomáš Sterneck se svojí beletristickou prvotinou zařadil mezi další vystudované historiky, kteří se vydali na mnohdy ožehavou půdu historické literatury určené širokému okruhu čtenářů, kteří nemusejí být odborníci na historii, ale mohou být jejími nadšenci. A hned zkraje vám říkám, že pan Sterneck udělal dobře, že rozšířil řadu autorů, jimž u nakladatelství MOBA vycházejí historické romány. Jeho kniha se mi moc líbí a doufám, že se s hrdiny, kteří v ní vystupují, ještě setkáme v jeho další tvorbě.

Píše se rok 1625 a dřívější primas Kašpar Teindleser k sobě povolává svého čtyřicetiletého syna Davida, který se obává o otcovo zdraví. Ale nakonec jde o něco jiného a my se ve vzpomínkách primátora Kašpara přeneseme do roku 1618, tedy na počátek stavovského povstání, kdy primátor Kašpar šetřil náhlé úmrtí budějovického hejtmana Jana Aulnera a nejen jeho smrt mu vehnala vrásky do čela. Janu Aulnerovi sloužil primátorův kmotřenec Jeroným, jehož Kašpar vyšle do Vídně, aby o smrti Jana Aulnera zpravil jeho manželku. Co však na Jeronýma na cestě čeká a nepůjde i jemu o život? A kdo má na svědomí náhlé úmrtí hejtmana? Mnohá tajemství vyplavou napovrch a některá zůstanou čtenáři skrytá. Pojďte si přečíst napínavý historický román, jehož konec vás překvapí.

„A tak se vraťte dřív, než vyjde vlasatice a ohlásí nový čas! Čas vypálených domů, sežehnutých polí a pobitých stád. Doba zneuctěných žen a umírajících dětí. Čas silnic zkropených krví, kdy naděje na šťastný návrat z cesty nebude větší než vyhlídka na poutníkovu smrt.“

Musím se přiznat, že sice mám maturitu z dějepisu, ale za znalce české historie bych se neoznačila. Tudíž nemůžu dost dobře posoudit, zda se autor držel historických faktů, a co je jen historická fikce. Ale přesto mi to nedalo a trochu jsem zapátrala na internetu. Moc se mi totiž líbilo, že autor do knihy zakomponoval i astronomický úkaz, k němuž došlo v roce 1618, možná tušíte jaký, a opravdu k němu došlo. Také k požáru ve městě Třeboni v roce 1618 skutečně došlo. Jan Aulner byl také živoucí postavou a opravdu zemřel náhle. Ale ať jsem pátrala, jak jsem pátrala, primátora Kašpara Teidlesera jsem nevypátrala. Takže kniha se opírá o skutečné události a o skutečně žijící postavy, ale jako správná beletrie obsahuje i historickou fikci, což ji činí čtivou a zajímavou.

V knize vystupuje řada postav, některé vám budou sympatické jiné ne. Oblíbila jsem si hlavního hrdinu, Kašparova kmotřence Jeronýma, jehož Štěstěna má ráda a drží nad ním ochrannou ruku, i když on to přisuzuje amuletu, který na své cestě získal. Postavy autor pěkně vykresluje jak charakterově, tak vzhledově. Líbilo se mi i jaké autor používá příměry.

„Vždycky mi přišlo k smíchu, když takovým…takovým učitelským způsobem prohlašoval, že nejcennějším zbožím dnes nejsou ani drahé kameny, ani zlato, ani koření a bůhvíjaký artikl z druhého konce světa, nýbrž informace. Ale že tohle zboží je křehčí než křišťál a nebezpečnější než střelný prach, a proto se s ním musí nakládat zatraceně opatrně.“

Kniha je velmi čtivá a napínavá, autor pro nás má nachystanou řadu překvapení a když už si myslíte, že něco tušíte, je to ve skutečnosti jinak.

V textu autor nezapřel svoji zálibu v latině, kdy do textu vkládá latinská slova, která jsou psána kurzívou a na konci knihy naleznete glosář, v němž se dozvíte český ekvivalent. Takže se můžete přiučit i některým latinským výrazům.

Myslím, že autor by mohl být svojí prvotinou hrdě zařazen po bok Vlastimila Vondrušky a Františka Niedla, ale tím samozřejmě netvrdím, že jeho tvorba je stejná, každý z autorů má svůj osobitý styl. Doufám, že se dočkáme ještě dalšího příběhu dotýkajícího se historie Českých Budějovic a že se ještě shledáme s postavou Jeronýma.

„Řekl bych,“ začal mladší Teindleser opatrně, „že se řídila osvědčenou zásadou těch, kteří mají máslo na hlavě, totiž že nejlepší obranou je útok.“

Historický román bych doporučila všem, kteří mají rádi napětí, nevadí jim sem tam nějaký mord a chtějí si oddechnout od všech thrillerů a severských detektivek a přečíst si příběh, který se mohl v české historii odehrát.

Děkuji nakladatelství MOBA, že jsem si mohla tento román přečíst, a pokud vás nejen díky mé recenzi upoutal, můžete si ho koupit zde.

Moje hodnocení je 90 %.

Rozloučím se s vámi latinou:

„De omnibus est dubitandum!“ (O všem je třeba pochybovat!)


Žádné komentáře:

Okomentovat