pondělí 2. října 2017

Jeden živý, druhý mrtvý (recenze knihy Maminčin mazánek - Sarah Flint)

Maminčin mazánek, autorka Sarah Flint, vydal DOBROVSKÝ s.r.o., Praha 2017, 264 stran

„A jak rozeznala měkké křivky svého nejmladšího syna, Richardovu půvabnou mrtvou tvář, uviděla jasně rudý, rozšklebený šrám na jemné kůži jeho krku, ucítila vlhkost jeho krve ve svých vlasech i na ramenou. Hlas byl teď hlasitější, vysmíval se jí.
„Maminčin mazánek. Maminčin mazánek.“

Po přečtení takovýchto mrazivých příběhů, kdy vám vlasy vstávají hrůzou na hlavě, si vždy říkám, kam na ty náměty spisovatelé chodí, ale u této autorky je to více než jasné, jelikož třicet pět let pracovala u Metropolitní policie v Londýně, kde se jistě setkala s nejrůznějšími hrůzu nahánějícími případy. Britská autorka, která se skrývá pod pseudonymem Sarah Flint, se po letech strávených u policie rozhodla naplno věnovat psaní. A dobře udělala.

Spisovatelka vdechla život sympatickému detektivu konstáblovi Charlie Staffordové, která dostala za úkol dopadnout únosce matky a syna, to ještě netuší, že unesených dvojic bude víc a času málo. Kdo za tím stojí? Kde se skrývá? Co pachatele vede k těmto činům? Pojďte se přesvědčit, že odhalení bude brutální.

Příběh vám poletí před očima stránku za stránkou a vy stále nebudete na stopě pachateli a jen s němým úžasem budete sledovat jeho činy a říkat si, kdy už to skončí. Dozvíte se, jaká nenávist dohnala pachatele k těmto činům. Někdy si ani neuvědomujeme, jak někoho může poznamenat mateřská "láska", a ta je ústředním tématem celé knihy.

Detektiva konstábla Charlie si oblíbíte, pro práci by udělala vše. Co na tom, že do práce chodí věcně pozdě, nemůže za to, že se vždy nachomýtne k nějakému případu. Stejně jako Charlie vám bude sympatický její nadřízený, detektiv inspektor Geoffrey Hunter. Autorka sama prohlásila, že jimi chtěla ztvárnit sympatické kolegy z Metropolitní policie.

„Nikdy nevíš, co se v rodinách skutečně děje.“ Colin zavřel soubor a zaklonil se. „Stačí, aby ses podívala na zprávy, a uvidíš co to dělá z chlapy, když jim hrozí, že ztratí kontakt se svými dětmi.“

Musím se přiznat, že jsem měla svůj typ na pachatele a na konci se mi potvrdilo, že správný. Ale rozhodně to není kniha, kde odhalíte pachatele hned, spíš budete mít tušení, ale bude na autorce, aby vám ho potvrdila. A budete překvapeni, kde se pachatel může skrývat. Autorka totiž bravurně odvádí naši pozornost pomocí několika podezřelých. A nebudou to jen matky s dětmi, komu půjde o život.

Kniha je velmi čtivá. Řekla bych, že je to příběh pro silné povahy, k nimž se já tedy neřadím, ale i tak si myslím, že jsem knihu ustála bez větší psychické újmy, přestože jsem taky matka, ale doma mám jen jednoho "mazánka". Pochopíte, až si knihu přečtete.

Kniha mě upoutala svojí temnou obálkou, kde ve tmě jde matka s dítětem, které se jí drží za ruku. V předsádce knihy si můžete všimnout, že na začátku je stejný obrázek matky s dítětem jako na obálce, ale na konci knihy už koukáte jen na prázdnou ulici, stejně jako na zadní části obálky.

Knihu doporučuji milovníkům detektivních thrillerů, těm, co se rádi bojí a děsí, a těm, co si věří, že brutální příběhy ustojí. Úzkostlivým maminkám se dvěma a více dětmi knihu raději nedoporučuji, obzvlášť máte-li doma svého mazánka, dítě, které milujete víc než ty ostatní.

„Přesto ale v hloubi jejího vědomí začala probublávat na povrch vzdálená vzpomínka. Zastřená tvář začínala dostávat jasné rysy. Snad si brzy vzpomene na jméno, na případ, který v minulosti řešila, na tvář, která doplní ten hlas. Jen doufala, že nebude příliš pozdě.“

Moje hodnocení je 100 %. A těším se, čím nás autorka vyděsí příště.

Za to, že jsem si knihu mohla přečíst děkuji nakladatelství Omega. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit v Knihy Omega nebo v Knihy Dobrovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat