čtvrtek 7. prosince 2017

Rodinné tajemství ukryté v parfému (Tajemné cesty parfémů - Christina Cabonová)



Tajemné cesty parfémů, autorka Christina Cabonová, vydalo Nakladatelství JOTA, Brno 2017, 376 stran

„Parfém je emoce. Je to vize, kterou musíš přetlumočit do vůně.”
„Ano, babičko.”
„To je to, co my děláme. Je to náš úkol, holčičko. Je to naše povinnost, naše privilegium…

Popíjím kávu, čichám ke vzorníku vůní od Notino, který byl přiložen ke knize, a přemýšlím jak začít recenzi a přitom hned na vás nevybalit oslavnou ódu na tuto báječnou knihu. Nedá se nic dělat.

Tajemné cesty parfémů si mě získaly, podmanily, doslova mi pobláznily smysly a já si přála, aby ten milý příběh šikovné parfémářky nikdy neskončil.

„Voníte deštěm, zimou, ale i sluncem. Nevyřčenými slovy, dlouhým mlčením a přemýšlením. Jste cítit hlínou a růžemi... Máte psa a jste hodný člověk, který se zastaví, aby pomohl, a který trpí tím, co ukrývá ve svém srdci.”

Eleně je dvacet šest let a již od útlého dětství jí babička zasvěcovala do rodinné parfémářské tradice. Přestože to Elenu ne vždy bavilo, naučila se hodně. Vystudovala parfémářství, ale nechtěla se mu věnovat, nechtěla být jako její matka, která svůj život zasvětila parfémům a na Elenu neměla čas a nakonec dala před životem s Elenou přednost někomu jinému. Její rodina již po generace pátrá po tajemství vzorce dokonalého parfému, díky němuž dostala jeho tvůrkyně štědře zaplaceno, ale zatím ho nikdo nenašel.

„Ne všichni dokážou proměnit touhy ve vůně a vy, moje drahá Eleno, dokážete zázraky.”

Elena vyrůstala ve Florencii v kolébce výroby vonných esencí. Nyní však její život čekají radikální změny a cesty vůní ji nezavedou nikam jinam než do Mekky parfémů, do Paříže. Co na Elenu v Paříži čeká? Najde tajemný vzorec k výrobě dokonalého parfému? Jaké další překvapení si pro ni osud přichystal? Pojďte si přečíst knihu protkanou vůněmi, možná zjistíte, že vůně je opravdu odraz lidské duše a že k nám promlouvá.

Je to jeden lidský příběh o ženě, která se nevzdává a která si našla cestu k tomu, pro co byla předurčena. Při čtení vás bude přepadat touha si přivonět, budete chtít cítit vůně, které se v knize objevují.

Každá kapitola je uvedena nějakou definicí vůně a doplněna ilustrací rostliny, z níž pochází. Jelikož miluji vůni jasmínu, uvádím vám pro představu popis jeho vůně:
Jasmín. Noční květ, který svou vůni vydává jen za svítání a při západu slunce. Opojná, hřejivá, evokuje svět magie, rozostřuje její hranice, navozuje štěstí a spokojenost. Smyslná, snadno přizpůsobivá. Potěšení se skrývá v malých světlých lístcích, objevit ho je pouhým začátkem.”

Ačkoliv jsou vůně v knize důležité, nejsou tím hlavním, jsou pouze cestou k jednomu lidskému srdci, které čekají těžké zkoušky. Je to příběh zrady, bolesti, lásky, touhy najít samu sebe, nečekaných setkání, pochopení, odpuštění a taky přátelství a naděje.

Čtení této knihy mě nesmírně bavilo, je to takový balzám pro duši. Společnost hlavní postavy Eleny jsem si velmi užívala. Autorka do knihy začlenila svoje záliby, pěstitelství růží a vztah k vůním, a vytvořila krásný příběh.

Knihu doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst romantický, ale nepřeslazený příběh, těm, co milují rozličné vůně a všem ženám.

„A musíš ještě myslet na jednu důležitou věc. Parfém je vždy cesta, idea.”

Moje hodnocení je 100 %.

Pokud přemýšlíte nad vhodnou knihou k Vánocům pro vaši sestru, maminku, babičku, kamarádku, tchýni, švagrovou, zkrátka pro jakoukoliv ženu, je tato tím pravým a pokud k ní přidáte ještě parfém, máte dokonalý dárek, který potěší.

Za skvělý čtecí zážitek děkuji Nakladatelství JOTA, a pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat