úterý 23. ledna 2018

Krátká poučná pohádka před spaním (recenze knihy Zubr si hledá hnízdo - Oksana Bula)

Zubr si hledá hnízdo, autorka Oksana Bula, vydalo nakladatelství HOST, Brno 2017, 40 stran

„Jednoho dne, potkal zubr medvěda. Blížila se zima a zubr se medvěda zeptal, čím se živí, když všechno zasype sníh. Medvěd odpověděl, že ničím. Když přijde zima, usne hlubokým spánkem.“


Máte doma zvídavé malé dítko, které miluje čtení před spaním? Tak by vám neměla uniknout tato kniha s nádhernými ilustracemi a krátkým poučným příběhem o zubrovi, který by se také rád uložil k zimnímu spánku.

Příběh o zubrovi sepsala a namalovala Oksana Bula, ukrajinská výtvarnice, návrhářka šperků, autorka a ilustrátorka dětských knih. Autorka se narodila v roce 1989, žije ve Lvově a za knihu Zubr si hledá hnízdo získala na Ukrajině ocenění.

Kniha vypráví příběh o zubrovi, který se dozví, že medvěd celou zimu prospí, a tak se rozhodne, že se také uloží k zimnímu spánku. Proto chce požádat tukoně, aby ho také připravili na spánek, ti mu však vysvětlí, že zubr v zimě nespí, přesto se zubr rozhodne, že si najde pelíšek, kde zimu přespí.

Že nevíte, co jsou to tukoni? Jsou to dobří duchové lesa, jsou to postavičky, které si autorka vymyslela a které se v lese starají o zvířátka a ukládají je k zimnímu spánku a na jaře je přijdou probudit.

Sám příběh je kratičký, aby ho zvládly poslouchat děti již od dvou let. Pohádka není jen v textu, ale skrývá se i v ilustracích, takže vy, jako rodiče, můžete využít své fantazie a doplnit příběh i o své vyprávění podle ilustrací. Anebo nechat děti příběh vyprávět podle obrázků.

„Zubr pochopil, že k zimnímu spánku potřebuje nějakou noru nebo aspoň hnízdo.“


Jedná se o útlou knížku, která však ukrývá poučení, dozvíte se, kdo se na zimu chystá ke spánku a kdo naopak ne. Tento příběh podněcuje dětskou fantazii a obohacuje dětský svět o další nadpřirozené postavy, tukoně.

Knihu jsem četla svojí dvou a půlleté dceři. Poprvé jsme ji četly před spaním a to hned dvakrát, poté usnula. Takže mohu říci, že je to skvělý uspávací příběh. Při prvním čtení měla řadu otázek: Proč medvěd v zimě spí? Co je to tukoň? Proč si zubr hledá hnízdo? Proč zubr utíká? Proč ta nora není prázdná? A tak dále. Kniha ji velmi zaujala a za tu krátkou dobu, co ji máme doma, jsme ji četly nejméně desetkrát a stále se líbí.

Ilustrace jsou opravdu nádherné, jemné, pestrobarevné a milé. Z knihy mám pocit, že autorka rozumí dětské duši. A podněcuje velkou dětskou fantazii.

Kniha je doporučena pro děti starší dvou let a myslím, že to odpovídá. Dvou a půlleté děti si ji už určitě užijí a budou se k ní chtít vracet. A ocení ji i zaneprázdnění rodiče, jelikož příběh je krátký a tedy vhodný jako krátká pohádka před spaním. Ocení ji i rodiče, kteří pro své děti rádi utvářejí vlastní příběhy, v této knize na to díky ilustracím mají prostor.

Knížku po "otestování" na dceři hodnotím 95 %. A obě se budeme těšit, že se brzy zase setkáme s tukoni v dalším příběhu.



Recenze primárně zpracována pro portál Chrudimka.cz. Tímto děkuji za možnost převzetí.











3 komentáře:

  1. To vypadá nádherně! :-) Dítko sice nemám, ale bratranec ano a určitě jim musím o knížce říct, vypadá fakt krásně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Kniha je opravdu krasná a malé děti zaujme. Ilustrace jsou nádherné

      Vymazat
  2. Já čtu synovi před spaním také pohádky. Miluje to, tak když máme o víkendu čas, tak čteme i ráno. Jsem rád, že chce pohádky číst a ne jen na ně koukat v televizi. Když du spát já, tak už se na nějaké čtení knih necítím, tak si pouštím audioknihy . Je to příjemné uklidnění a dozvěděl jsem se v nich už spoustu zajímavých informací, které se snažím ve svém životě zužitkovat.

    OdpovědětVymazat